søndag 29. september 2013

Vårløk

 
 
 Vårløkene er klare til å plantes! Og det er mange fristelser å velge blant. Selv hadde jeg kun tenkt å plante flere allium, men når jeg å begynner å se på bilder av andre slags løk, får jeg jammen lyst å plante mye mer! Hva er vel et mer gledelig syn enn de første snøklokkene, eller fargesprakende krokus som titter opp i snøen når hagen har vært i dvale vinteren igjennom. Et pust av vår, oppmuntrende, en påminnelse om hva som kommer. For deretter er det ikke måte på hva som skal og kan blomstre!
 
Plutselig ser jeg for meg fargesprakende bed full av tulipaner, en skikkelig vitamininnsprøytning. Eller ton i ton fra lys rosalilla til svartlilla, som en balansert symfoni. Men akkurat nå vil jeg kaste inn noen orange og knallrosa for å rocke litt i den symfonien.
Tidligere har jeg hatt tulipanen "Queen of Night", som var et majestetisk syn i bedet. Lenge stod de rake som tinnsoldater, men da de takket for seg var det for alltid. De fikk ingen ekstra omtanke etter de var ferdigblomstret og ble stående i bedet, noe som førte til evig teppefall. De ville nok, som mange artsfeller, komme opp for å bli tørre og varme. Den gang ei! Men kanskje neste gang...
 
Når vi planter løk er det viktig å ha godt drenert jord, samt kompost eller annet humsrikt materiale iblandet jorden. Beinmel anbefales også og noen mener sand under løken kan hjelpe mot forråtnelse.
Plant i tide så løken rekker å rote seg før bakken fryser, Unntaket er tulipaner som kan plantes så fremt det er mulig å grave i bakken.   Riktig dybde er viktig for at løken skal blomstre, og informasjon om dette  finner vi på løkens emballasje.
 
Kom og kjøp, epler og løk...
Det er nå det gjelder, så kan vi glede oss over hva som åpenbarer seg fra noe som dette:
Foto:Hasselforsgarden.no
 
Snart skal disse, bli til dette:
 
 
Min egen allium "Purple sensation" Som snart skal få nye venner i bedet.
 
                         Allium albopilosum                                               Allium mix 
              
  Disse to bildene er hentet fra Zimtrade.no sin høstkatalog på nett.

  Fotoene under er hentet fra Gardenliving.no sin nettbutikk, hvor du kan bestille bl.a. disse!

Tulipaner... Her er det virkelig mye forskjellig og lekkert å velge blant. Fra de nesten helt sorte til helt hvite.

  Tulipan ’Curly Sue’Tulipan ’Groenland’                          
                         "Curly Sue"                                      "Groenland"



Tulipan ’Attila’Tulipan ’Angèlique’Tulipan ’Dreaming Maid’             "Attila"                                 "Angelique"                   "Dreaming Maid"
 Tulipan ’Augusta Taurinorum’Tulipan ’Black Hero’Tulipan ’Prinses Irene’ 
    "Augusta T."                       "Black Hero"                     "Prinses Irene"




 Orientalsk lilje "Brasilia"

Lilium x martagon  ’Slate's Morning’Lilium x martagon  ’Chameleon'Lilium x martagon  ’Arabian Knight’

 Forskjellige hybrider av martagonliljer Lilium x martagon.
 Høye løkplanter,  ca.100-150 cm, som blomstrer i juli
 
 
Crocus sieberi ’Spring Beauty’Crocus 'Remembrance'Erythronium californicum ’White Beauty’

 De to første bildene viser krokus Crocus "Spring  Beauty" og "Remembrance". Det siste bildet Hundetann Erythronium californicum "White Beauty"
 
 
Chionodoxa sardensisAnemone blandaChionodoxa forbesii ’Blue Giant’


Sardessnøstjerne Chionodoxa sardensis, småsymre Anemone og nikkesnøstjerne Chionodoxa forbesii
 
 
 
Galanthus nivalis ’Flore Plena’Fritillaria persicaFritillaria meleagris ’Alba’Fritillaria meleagrisFritillaria persica ’Ivory Bells’Påskelilje ’Avalon’

Øverst fra venstre: Snøklokke "Flora Plena" , persiakrone Fritillaria persica , hvit rutelilje Fritillaria meleagris, rutelilje Fritillaria meleagris, persiakrone "Ivory Bells" og til sist påskelilje "Avalon"



På nett i Norge kan du f.eks bestille hos:
bakker-norge.com
bogront.no
gardenliving.no
hageglede.no
lillegartner.no
solfang.no
zimtrade.no

torsdag 19. september 2013

"Summer Beauty"

 
Her er min favorittbusk i hagen; Lespeda bicolor "Summer Beauty". Kløverbusk fra Nord Kina.
Den har fiolettrøde blomster i 4-8 cm lange klaser, og en grasiøs overhengende vekst. Høyde ca 1,5 meter i følge etiketten. Min er litt lavere, rundt en meter. Jeg klipper den hver vår/sommer når jeg ser hva som er dødt. Hva herdighet den har vet jeg ikke, men den har overvintret mange harde, kalde, lange vintre her nå. Kommer litt sent, men er absolutt verdt å vente på, når den slår ut i blomst i august mnd er det som et fyrverkeri. Fortsatt sitter det blomster igjen, langt uti september. Bladene er også dekorativ i seg selv.
 
 



 


torsdag 12. september 2013

September status

Hagesesongen er på hell, men absolutt ikke over. Ennå er det mye spennende som skjer med de siste blomstrende stauder og busker,og ikke minst høsting av frukt og grønnsaker for de som dyrker dette selv .  Noe blomstrer i sin høytid akkurat nå akkompagnert av forskjellige sorter gress.
Miscantus "Silberspinne". En trofast venn i min hage. Selv i år hvor frosten satt så hardt og lenge i, kom han igjen. Riktignok litt mindre en tidligere år. Men så lenge den lever er jeg fornøyd. Anbefales!
 Og snart kler høsten seg i de vakreste farger før planter og busker står igjen i naken siluett. Da er det verdt å satse på noe som kan gi en fargesprakende avslutning før vi trekker inn i sofaen under pleddet. Naboene mine har en villvin som dekker et stort berg, og som lyser opp som et fyrverkeri i krafig rødt. Et blikkfang, og så overraskende når den har stått der grønn og anonym sommeren igjennom. Tror jeg må ta meg en tur over gjerdet med kameraet når fargene eksploderer.
I naturen begynner grønnfargen å svinne, miste sin intensitet. Noe har allerede trådt i gult, bjørka som den første. Godt vi ennå har noe som pynter opp med sine farger i krukker og bed. Hos meg er det bl.a. klematisen som generøst gir av sin blomsterprakt, lyng og heber i krukke, ei og annen sporadisk rose, storkenebb (som fortsetter å blomstre bare man kniper av de som er avblomstret), bergknapp som er en virkelig flott høstplante. For å ikke glemme solhatten, den siste nykommer i min hage!
Purpursolhatt "Magnus". Jeg bare måtte gjøre et forsøk til med solhatt! Den er så optimistisk i sitt syn, men har rykte på seg å være en vanskelig og upålitelig staude, som ikke varer mer enn en sesong. Min forrige solhatt bekreftet nettopp det. Denne gangen prøver jeg et nytt bed, i magrere jord og  krysser fingrene for at vi sees igjen neste år!
 
Den ene hestemynten begynner akkurat nå, mon tro om ikke litt for sent! Vårfloksen tar seg en ekstraforestilling og blomstrer nå! Kan hende fordi den ble kjøpt og plantet i sommer, og er litt forstyrret i vekstsesong eller fordi den rakk en runde til med varm høst.
  Ellers er fornøyd med å ha et flott tuntre, robinia, som er på sitt beste nå sent i sesongen. En annen skjønnhet er en kinesisk busk som pynter med både sine grasiøse blader, fasong og blomstrer (får lage et innlegg om den senere, finne etikett og navn). Og så er det de vintergrønne som holder stand året igjennom. Joda, det er liv i hagen. Om enn et egetlevd liv. Jeg er mer på hell enn hagen. Blir mettet ut i sesongen. Har fortsatt ideer og ting jeg vil ha gjort, men nå trenger jeg hjelp til litt større prosjekter, og uten både det og min egen glød, er det stopp i hele hagen. Så blir fokuset heller å komme seg ut på tur, dit hvor naturen styrer forestillingen uten innblanding fra oss mennesker (vel nesten, for hva hadde vel det norske landskapet vært uten beitedyr!).


  Storkenebb "Max Frei" blomstrer fortsatt, fordi jeg plukker av de avblomstrede før de går i frø. Selv noen lar jeg stå igjen, så kanskje får vi familieforøkning til våren!

Sedum spectabile "Brilliant". En lysere fargevariant enn den mer vanlige "Herbstfraude". Blomstrer også tidligere, allerede fra august. Min overvintret i krukke, men er nå plantet ut i bed!

Gress frøsådd av min mamma, som kommer igjen år etter år, selv om den kanskje ikke stortrives der den bor. Blåpute er det vel? De spennende bladene under husker jeg ikke hva heter. Er det en slags kløver? De brer ihvertfall om seg, og kan hende de må røskes litt opp i kantene om de blir for nærgående for sine naboer!

onsdag 4. september 2013

En sen ettermiddag i vår hage


Så herlig med varme kvelder i september måned! Det er bare takke, bukke og nyte. Sånn ser det ut det beste tidspunktet i døgnet, når sola er på hell og sender sine lave stråler inn på terrassen.

                                                (bildene blir større om du klikker på de)



 

 

 
 

søndag 1. september 2013

På koselig venninnebesøk

 I min venninnes hage er utgangspunktet stein og berg. Det er hva hun har måttet jobbe utfra, og utfordringen er skrinn jord, vind og tørke . Jord har blitt fylt i sprekker og berg, bed blitt bygd opp fra bakken for å få inn planter og grønnsvær på inngangssiden av huset. Resultatet oppleves nå frodig i kombinasjonen berg og grønt. Katten Karsten poserte villig og ville helst være med på alle bilder der han fotfølgte meg!


På framsiden av huset er det utsikten av sjø og landskap som er i hovedfokus. Selv om her også finnes en grønnere hage med plen og frodige busker og hekker, samt litt stauder, bær av divese slag og en stor solplatting i tre.


Fra garasjen blir vi ledet inn på en fin gangsti kombinert med betongstein og granitt, mot huset og inngangen. Omringet av grus og bed ønskes vi velkommen!


Før jeg setter kurs mot huset bare må jeg stoppe opp ved det koselige overbygget ved garasjen. Her er et lite arbeidsbord, hyller med krukker og redskaper. En hvitmalt benk, en selvlaget stige av gamle greiner og klesvask til tørk. Kjempekoselig!


I det sprengte berget er det murt opp med steiner, fyllt på med jord og plantet stauder og roser.

 Alltids noe å gjøre når man har en  hage. Selv om min venninne nok har hatt et litt roligere hageår med en liten baby i hus :)

Besøket var som alltid koselig; med deling av livsvisdom, tanker og erfaringer, toppet med rips (fra egen hage ja)  og vaniljesaus!