fredag 2. august 2013

Min mammas hage ved havet






Denne hagen ligger på 70 grader nord, ytterst i havgapet på øya Vanna i nord Troms, og tilhører min mamma. Her er jeg oppvokst, og i minnene mine skinnte "alltid" sola slik som på disse bildene!
Mange skulle nok tro at lite ville her gro, men tross vær og vind, lange vintre og kjølige sommere, er det godt mulig å skape en frodig hage. I følge sonekartet, ligger hagen i sone 8, likevel finnes det planter helt nede i sone 4 som overvintrer her. De fleste plantene er tilpasset nordnorsk klima, med enkelte unntak. En av grunnene til overlevelsesevnen i denne hagen mener vi skyldes sandjord, plantene får stå med røttene tørt på vinteren samt med snø som dekke.
Da huset ble bygget for om lag 30 år siden, ble det også hentet baby- trær/busker i naturen. Rogn, bjørk og selje, ble plantet som le rundt huset. Vegetasjonen på denne siden av øya er nokså snau, bestående av lavtvoksende lyng, gress og planter. Så her gjelder det å skjerme seg for vind, skape høyde og frodighet med busker og trær i hagen. Klimaet gjør at de ikke blir like store som sine slektninger lengre sør, og passer dermed inn i hager av vanlig størrelse.
 Mamma har så lenge jeg kan huske, hatt hage som lidenskap. Hageåret begynner allerede sen vinter med såing av sommerblomster, og fortsetter til langt utpå høst med diverse hageprosjekter/ arbeid. Selv når sola skinner og gradestokken kryper over 20 grader, finner man henne i full vigør, enten i hagen eller oppå en fjelltopp. Ikke mye bruk for solseng der i gården, nei. Lurer meg på hvordan hun skal holde ut to uker i syden, uten arbeidsoppgaver!
 Mye i hagen er selvsådd, og blomstringen varer langt ut på høsten. Vanligvis blomstrer jo også plantene senere enn lengre sør, pga senere vår.
I tillegg til busker, trær, stauder og sommerblomster, er det steiner fra naturen,  fjærestein og fjellstein. Røtter, drivved og ting som er funnet både i naturen, i naust, loft og kjeller. Det synes jeg skaper en trivelig atmosfære.
Folk her nord har et langt mer avslappet forhold til hage enn i sør og tradisjonen for å ha det fint ute er ikke særlig utbredt. Kanskje fordi sommeren er kjøligere og kortere, eller kanskje fordi her er alltids en vakker utsikt å hvile øynene på...  Det finnes ihvertfall et stort utvalg planter å satse på selv så langt nord som dette, så muligheten er absolutt til stede!


 
 
Helene Alida Andersen sin hage 

 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar